ananasplant_bromelia_helpt_tegen_snurken_fabel_of_feit_vaderdagcadeau_vaderdagtip

Ananasplant helpt tegen snurken

Hoe meer groen in huis, hoe beter! Als we de laatste trend mogen geloven, zijn planten niet alleen goed voor je humeur. Ze fleuren je huis op én de aanwezigheid van planten is op allerlei manieren bevorderlijk voor je gezondheid, wordt beweerd.

De ananasplant – ook wel de Bromelia genoemd – zou bijvoorbeeld zo’n fijne plant zijn. Heb je last van een snurkende partner of produceer je zelf het nodige geluid terwijl je slaapt? Zet deze plant dan in de slaapkamer. Er wordt namelijk gefluisterd dat-ie ’s nachts zuurstof produceert en de lucht zuivert, waardoor je slaapt als een roosje en snurken tot het verleden behoort. Maar is dat eigenlijk wel echt waar?

Nieuwswebsite nu.nl besloot deze stelling onder de loep te nemen en uit te pluizen of de ananasplant echt doet wat er wordt beloofd. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het blijkt een fabel te zijn.
Vanwaar dat idee dat-ie helpt tegen snurken?

Volgens de nieuwswebsite lijkt het erop dat de Britse supermarktketen Asda verantwoordelijk is voor het verspreiden van deze fabel. In een persbericht brachten ze eind vorig jaar naar buiten dat de ananasplant snurkers zou kunnen helpen; dit deden ze toen ze de Bromelia hadden opgenomen in hun assortiment. Volgens de supermarktketen was hun bericht gebaseerd op onderzoek van NASA, maar nu.nl ontdekte dat de betreffende studie niet over de invloed van planten op de zuurstofconcentratie ging. Verder was er al helemaal niet gekeken naar het effect van bepaalde planten op je slaap.
Andere manier van zuurstofuitstoot

Dat de ananasplant helpt tegen snurken en je beter laat slapen, heeft het onderzoek van NASA dus niet aangetoond. En er is ook geen ander onderzoek gevonden dat dit uitwijst. Toch is er wel één ding dat klopt aan het verhaal van Asda, namelijk dat de ananasplant op een andere manier zuurstof uitstoot dan doorsneeplanten.

Fotosynthese – het proces waarbij CO2 uit lucht en water in de plant worden omgezet in zuurstof en energie – werkt in een ananasplant net iets anders dan bij andere planten, zegt Theo Elzinga op nu.nl. Elzinga is hoogleraar ecofysiologie van planten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Planten regelen de opname van CO2 via huidmondjes op hun oppervlak, legt hij uit. De meeste planten zetten deze mondjes overdag open, maar een ananasplant doet dat ’s nachts. “Fotosynthese kan alleen bij zonlicht plaatsvinden, dus pas overdag wordt de opgeslagen CO2 gebruikt en ontstaat er zuurstof in de ananasplant,” aldus de hoogleraar. “Die zuurstof kan de plant op dat moment niet goed kwijt, omdat de huidmondjes gesloten zijn.” Daarom stoot de Bromelia aan het begin van de avond zuurstof af, maar dat is maar een kleine hoeveelheid. En deze concentratie heeft geen invloed op hoe goed je slaapt en of je snurkt, legt Ingrid IJsseldijk van het slaapcentrum van het Isala-ziekenhuis uit. Het mogelijke luchtzuiverende effect zorgt ook al niet voor minder snurken.

Al met al is de hippe ananasplant er dus (hoogstwaarschijnlijk) vooral voor de sier. Maar of dat nu echt iets is om wakker over te liggen? Nee toch?!

Bron | nu.nl

Tekst: www.margriet.nl

Wil je deze hebben? We hebben er zaterdag maar een paar exemplaren voor de grap gekocht: neem direct contact op met ons, misschien hebben we er nog eentje voor je staan!